AARHUS LUFTHAVN ER BLEVET JAGERBASE !

Tirsdag d. 7/9 2004 blev dagen hvor Lasse Rungholm og Søren Kjær strålede om kap med solen, for da blev en af deres store drømme til virkelighed, deres jetjager kom endelig i luften efter 3 års intens samarbejde med myndighederne.    Flyet et L-29 med kælenavnet '' Delfin '' blev købt af Lasse og Søren i 2001, hvor de efter omskoling fik lov at færgeflyve det hjem fra Liataun til Aarhus Lufthavn, og så begyndte der et kæmpe arbejde med at få flyet på Dansk register.
I samråd med en luftfartsinspektør blev manualer og dokumentationer på flyet oversat fra Tjekkisk til Engelsk, men så skulle man fra myndighederne lige finde ud af efter hvilke regler og normer den skulle godkendes efter. Efter lang tids venten kom der så besked om at man ville bruge de Engelske normer for godkendelsen, alle var glade for nu var der lys forude, men så gik Luftfartsinspektøren på pension og der blev ansat en ny, og så var det om igen med papirer, og tiden gik, og gik, med det resultat at flyet havde stået på jorden så længe  at det skulle igennem et større eftersyn, hvor det skulle skilles
ad i næsten alle hoveddele og hvem kunne lige klare den opgave i Danmark ? hvem havde lige godkendelse til at skrue i en gammel Tjekker ? - ingen !. Men ingen opgave er åbenbart for stor for Lasse og Søren, de fik kontakt med et firma i England hvor de mod klækkelig timeløn og transportomkostninger kunne købe konsulentbistand som havde til formål at få Jens Dohn hos SunAir tjekket ud på flytypen,
hvorefter flyet blev kørt i hangar og skilt ad, efterset og samlet igen. Flyet blev efterfølgende godkendt og fik registrering OYLSD , som straks fik Jens Dohn i det poetiske hjørne da han siger at det står for Lasse og Sørens'' Delfin ''. Nu skulle der så flyves jetjager, men ak nye problemer, for Lasse og Søren skulle lige omskoles på typen igen, og igen problemer, for hvem kunne lige gøre det i Danmark ? i samråd med SLV fik de lov at blive omskolet af en forhenværende jagerpilot  - LUR - fra Flyvevåbnet og dette foregik d. 7/9-2004 i dejligt solskinsvejr.
Flydata:

L-29        ( kælenavn Delfin )

Fra fabrikken :  AERO VODOCHODY  Tjekkiet.

Motor yder et tryk på 900 kg.

Vægt på flyet 3,5 t.

Flyet har en fortid i det Russiske flyvevåben, hvor det har været brugt som skolefly. Flyet er det eneste af typen i Danmark.

Vi kan vist roligt sige: godt gået Lasse & Søren 

 -- ---  //  --- --

Se TV2-øst indslag

Tekst: Anders L - Indsatsleder/Rampsupervisor

Foto & Layout: Henrik W - Havnekontoret