Det Sydlige 2004

 

 

Dag 1 5/8

Er det ikke sjovt? aftenen før man skal af sted lover man sig selv at stå tidlig op og få pakket færdig i ro og mag, men når det endelig skal være bliver aftenen længere end planlagt, man sidder og hænger over den sene film med et glas rødvin - så i stedet for at stå op kl. 0700 som man jo havde lovet sig selv - tja så bliver den senere og man er på spanden, i år var ingen undtagelse op kl. 0930 og i gang - hvor var det nu man gemte den inventarliste som sku lette dette års pakning? .. .. jeg laver en til næste år - nå men kl. 1200 er jeg klar efter 10 gange ud og ind lige med noget jeg havde glemt, alt er låst og jeg håber på det bedste.

Det går bare derudaf ''' Garmin'en '' har nye batterier og det er faktisk lige så let som at klø sig - you know where - jeg har valgt at starte i det Sønderjyske og da jeg når Kolding drejer jeg fra E45 for at komme ind på landevej 170 - men det er tude varmt og midt i Kolding er det ved at gå galt - jeg bliver utilpas og svimmel og hvis jeg ku ha fundet et sted at holde ville jeg ha gjort det, men nej - det føles som om jeg hvert øjeblik ka’ dejse om og det sidste vand er drukket så gode dyr er rådne - jeg ruller begge vinduer ned og holder venstre arm ud af vinduet hvilket gir en smule køling og jeg når på denne måde ud gennem Kolding men det er sidste gang at jeg ikke har vand i reserve med i bilen, om det så bliver varmt eller ej – altså vandet - det ville ha redet situationen.

Forlader Kanon - Dybbøl

Danmarks hvede, Danmarks rug - Dybbøl Mølle maler . .

Efter en dejlig tur gennem Haderslev og Christiansfeld videre ned mod Åbenrå kommer jeg frem til min første campingplads Skar Rev Strandcamping som er en 1-stjernet plads men lige ned til Åbenrå fjord. Der er frit valg på alle hylder, jeg finder en plads med frit udsyn og små 20 m ned til vandet - som sagt dejlig dag men om aftenen blæser det lige lidt for meget til at jeg ka stege min bøf på det lille gasblus - jeg havde bestilt et blus til den blå CGI-flaske men det nåde ikke at komme frem - så jeg må nøjes - det ville være rart med en COBB grill - men sikke en dejlig standplads - det vil sige man slår sig ned hvor man vil med skyldig hensyntagen til naboen og det løse sand som trods alt gør at man ikke kører helt ned på stranden, så i skrivende stund sidder jeg med tæerne i varmt sand og skarp marehalm - men dejligt er det - jeg tror jeg slutter af med en go' øl eller to - den sorte, frisk importeret fra '' Mutter Poetzsch '' og en tur langs stranden.

Dag 2 6/8

Den første nat under teltdugen var som den plejer, en smule urolig – jeg går ikke i koma men sover meget let så der var en del nye lyde at vænne sig til især på grund af placeringen på stranden, der var en del blæst som tog godt fat i mit nyerhvervede solsejl et Shadow fra Isabella, jeg har besluttet mig for at købe en tværlægger for at få lidt mere stabilitet på sagen, det hele hopper og danser og det går som sagt ikke lydløst for sig. Nå men kl. ca. 0800 sprang han op og spændte bælte – vi har et tema for dagen som hedder Dybbøl 1864 – muslimer valfarter til Mekka vi gamle SyndeJyder farter til ’’møllen’’ og det er faktisk ganske betagende at se selv unge mennesker bli’ grebet af stemningen der selvfølgelig godt hjulpet på vej af forældres - og de som er så heldige - af bedsteforældre og deres fortællinger om besættelsen fra 1864 til 1920 – vi var som en den eneste del af Danmark besat i nyere tid. Den tid som har gjort Sønderjylland og sønderjyder til – for egen regning – det mest danske og kongetro del af den danske befolkning, og har gjort mange meget bevidste om deres egn og del af landet – nogle består stadig på at de er Nordslesviger og i først i anden række Sønderjyder hvilket jo ikke gør dem til ’’ halvtyskere ’’ men til en gruppe som stadig holder på at Slesvig altid har været dansk og som stadig mener at den naturlige grænse går langs Ejderen – tja og hva’ ska’ jeg sige ? min holdning er sådan set også at alt syd for Dannevirke er udland – de bor i huler og slås hele dagen – men sælger godt dansk øl til menneske-priser. Jeg var ikke inde i centeret det var ganske enkelt for varmt og det mest ka’ alligevel ses på – www.1864.dk - man ka’ dvæle ved skanserne hvis man kender lidt til historien og alle heltene, men krigen og slagene var ikke var så heroiske – der er ikke meget heroisk ved krig heller ikke den dag i dag - men lidt i stil med dem under 1. W W – man gravede sig ned og beskød hinandens skanser, men nogle helte var der, som fx en menig som har fået sin egen mindesten på Skanse 1 som to gange rev den Tyske fane ned. Nå men nok om det efter en bevæget oplevelse ’’ å mæ æ møts og ned te Mutter Poetzsch ’’ :frit efter El’ron’Harald.

Historiecenter Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke

Dag 3 7/8 

Sikke en morgen ’’solen banker ned i bølgen, hmm Shubidua ’’ op kl. 0700 om morgenen – jeg sku’ pakke og videre til Fyn så det var bare med at komme i gang – tog chancen og kørte til Fynshav for at ta’ færgen over til Bøjden men det var som sagt en chance jeg var der kl. 1030 og den første gik kl. 1200 og deñ var booket så næste gik først kl. 1400 og det har jeg ikke temperament til – jeg vendte kajakken og fes tilbage til en go’ i skyggen beliggende rasteplads, her kom den bærbare frem og jeg fik lagt en ny rute til min GPS: Garmin V – til en plads som så go’ ud på nettet – Helnæs Strand Camping en 2 stjernet men sikke et par stjerner, her behøver man ikke slæbe rundt med en hel lommefuld 2 kr. hvilket er en kilde til evig irritation for mig , jeg ka’ til gengæld godt li’  kortet som pr. gang gir’ en daler – smart. Men hellere en 10’er mere om dagen og så fri adgang til det hele men som sagt en plads som efter min mening burde ha’ en mere. Turen dertil blev lidt af en plage, Corsa’ens radio/tid display fungerede ikke og jeg ku’ ikke høre radio, oven i hatten sneg temperaturen i køleboksen sig opad med en grad i kvarteret, til sidst stod den på 19 grader og jeg håber bare at Kærgården ikke vender på hovedet. Velankommet til pladsen fik jeg via en lampe testet min inverter – en billig en købt hos Hr. Nyborg – og det viste sig at den var stået af, den virkede ellers upåklageligt på førstedagen men ikke en gnist i dag, det er ellers en fiks lille ting – når den virker – som laver 12 v om til 230 med max 300 w man slipper for at ha’ omformere til alle ens ’’debidutter’’ og mange køletasker har den kedelige finesse at de ikke kører via termostat når de kører på 12 v de kører bare hele tiden, og 12v med ca. 75 watt gir’ ca. 6 amp. hvilket er en del over tobaktændersitkket, faktisk max som det må trække. Nå pyt, fandt en standplads i yderkanten af pladsen og tror jeg bliver her et par dage og læser og bare flyder ud – på nydansk: ’’ hænger ud et par dage, og med lidt held bliver en gudbenådet rejseskribent – måske ala’ Kløvedal.  Men jeg mangler min hængekøje – og det gør jeg altså.

Diget til Helnæs

Egeskov - Slot

Dag 4 8/8

Hold da helt k… hvor var det varmt – jeg blev i skyggen det meste af dagen fik læst en Søndags Jyllandspost i fred og ro – klaret opvask for de 3 foregående dage hidsede mig lidt op over at køleboksen ikke ku’ komme under 9 grader og har resten af dagen læst en bog af Sue Miller:’’ Mens jeg var væk ’’ men selv for en gammel læsehest ka’ det bli’ for meget så på med vandrestøvlerne - min plan var at gå en tur i skoven tæt herved, jeg ku’ på det ’’ Levende danmarkskort ’’ se at der var afmærkede stier i skoven som ligger lige ned til Lillebælt men ak ak – alle veje fører ikke til Rom, der stod privat og ingen adgang og jeg skal’ gi’ dig  . . .. og da jeg er et høfligt og vel opdraget menneske rettede jeg mig efter skiltningen så jeg travede lidt rundt på stranden og så på bare buster ! – ha! in your dreams – med der var et par af dem syd for dem Dannevirke som tror at alle danske strande er ’’ FKK-strand: frei koerper kultur ’’ forsøgte at finde en anden adgangsvej men det ville være en tur på små 5 km i bagende sol så jeg affandt mig med situationen og returnerede til CombiCampen og solsejlets svalende skygge. Jeg burde faktisk ha’ været lidt på indkøb – butikkens udvalg er hurtigt overset og der er ikke noget som frister men jeg gider bare ikke det er simpelthen for varmt jeg har en dåse nødration – noget med karry – så hvis panikken rejser sig !. . . . og jeg ka’ fikse en slags tomatsalat så den er kringeling. Men i morgen går den ikke længere jeg må på indkøb og ha’ fundet en camping forhandler og købt en tværligger ellers ender solsejlet som hangglider og da jeg har ferie gider jeg ikke ha’ noget med flyvning, strips osv. at gøre.

Den gamle Smedie - Egeskov

Draken - Egeskov

Dag 5 9/8

Den der med hold da k… hvor er det varm ku’ godt udvikle sig til et Mantra – man truer med op til 30 grader og jeg tror såmænd den holder stik – mine naboer en flok muntre mennesker hjemmehørende syd for Dannevirke mente at ha’ konstateret en bjørn på besøg natten over og var en smule bekymrede for mit velbefindende men jeg ku berolige dem med at sådan lyder det når ’’vikinger’’ sover – jeg har herefter tillagt mig navnet ’’ alter Brummie ’’ men som de siger sønden for grænsen ’’ rann gehen ’’ dem generede det ikke – de høre nu heller ikke til den stille type. Efter veloverstået morgenmad – man ka’ få friskbagte rundstykker i kiosken – Satte jeg Garmin’en til at finde Egeskov og begav mig ud i det Fynske for som greven sir: ’’ i ska’ være så hjertelig velkomne ’’. Egeskov Slot er et pænt og interessant besøg, der er alt fra knallerter, motorcykler og for at det ikke skal’ være løgn – det var lige til kontaktlinserne duggede - står der en Draken fra den nedlagte Esk. 729 uden for hallerne med knallerter og de andre ildsprudlende tingester – man blev sgu’ helt varm om hjertet – jeg har jo dog trods alt tilbragt 25 år i det foretagende og for at det æt ska’ være løvn står der også en Harvard inde i hallerne og oppe under loftet hænger en Chipmunk sammen med andre af disse dejlige flyvende tingester, sammen med en helikopter fra søværnet en Aluette – så hvis mit nylig anskaffede kamera ikke havde taget fusen på mig – det er noget med batterier og at man lige ska’ vænne sig til hvor længe de holder – ville der ha’ været flere billeder. For den nette sum af 140 kr. har man også adgang til selve slottet og hvis man er til den slags er det som så mange andre gamle slotte og herregårde her i Danmark da pænt og interessant, men har man set et’. . .. det er ikke lige min kop te. Men det udenoms altså haverne og resten at det smukke anlæg er bestemt smukt og meget velholdt. Inden jeg begav mig hjem til pladsen slog jeg et smut forbi Fåborg for at finde en camping forhandler for at løse mit hangglider problem, han havde ikke en stang jeg ku’ bruge men jeg købte nogle flere barduner og det har ti’vert’ifald hjulpet på problemet – men – jeg har nu i to dage kæmpet med at få et enkelt gasblus til virke, altså at finde læ – har afhjulpet det ved at sætte blusset ind i teltet men det er ikke optimalt der kommer fedtsprøjt og lugt i kabinen og det er noget rod – men ham den for omtalte forhandler havde en grill som jeg længe har syntes var smart og af samme grund har ønsket mig, en Cobb – og hva’ ska’ jeg sige? her til aften ska’ jeg prøve at grille i stedet for at gasse men herom mere senere.

Stranden ved Hov gamle Fyr

Hov Fyr

Dag 6 10/8 

Hold da kæft vor . . . Den muntre flok tyske pensionister vækkede mig som sædvanlig ca. 0730 –  jeg havde ikke helt bestemt om jeg sku’ bli’ en dag mere - men Villy var ved at bli’ temmelig  famili’jer     han ejer faktisk hele pladsen ti’vert’tifald den del hvor vi ligger, så efter et stille og roligt morgenmåltid besluttede jeg mig for at køre videre til Langeland. Planen sagde Billemose men efter at ha’ set pladsen besluttede jeg mig for at prøve en anden - en campingplads ska’ ligge ned til vandet altså sådan at man faktisk ka’ se vandet - så frem med den bærbare og Garmins Mapsource - og bingo - jeg havde markeret en lille plads på Thurø, den blev uploaded og af sted det gik - den gik gal i Svendborg jeg fik drejet forkert af eller man har lavet en rundkørsel som ikke er kommet med på den seneste opdatering til Mapsource det ka’ ske, sådan en GPS er ikke alvidende og den ka’ også finde på at vælge små og smalle gader i byerne, men man køre bare videre hvis den anviste vej ikke er OK og den vil i løbet af nul komma vupti laven en ny rute, dette kan man blive ved med, til man finder en som ser fornuftig ud. Nå, velankommet til Møllegårdens Camping fandt jeg først efter en del søgning en` som ku’ checke mig ind og anvise en plads, men det var besværet vær, dejlig plads med skygge fra store egetræer, faktisk hele dagen, og først hen mod aften begynder solen at gøre det den nu ska’. Jeg ligger mellem en hel afdeling fastlæggere som nok først kommer i weekenden så jeg har det faktisk helt for mig selv, og ka’ ta’ en stol under armen og traske ca. 20 m ned til stranden igen helt for mig selv – skønt. Pladsens bade og toiletter er ikke helt moderne men alt fungere og der er rent ! Ang. Cobb’en ka’ jeg kun sige at den lever op til forventningerne og jeg glæder mig til igen i aften at grille i stedet for at gasse, virkelig en fiks ting - lidt dyr men dejlig - og høre du til typen der bare ikke ka’ undvære kartofler ka’ man bare sætte en gryde ned på selve ildstedet og på denne måde koge rodfrugter eller måske pasta. Men som sagt en dejlig plads – jeg tror jeg bliver til på fredag hvor jeg overvejer at ta’ hjem til Ebeltoft for at vaske tøj, tømme post osv. .

Hov Fyr - ikke i drift

VTS-Radar  (Vessel Traffic Service )

Dag 7 11/8

Hold da helt kæft . . . og det gør jeg så. Dagen startede med lidt cirrusskyer så temperaturen var ikke så høj som den plejer det har den faktisk ikke været hele dagen grundet de før omtalte iskrystaller i en højde af ca. 20000 ft sådan omkrig de 23 grader hvilet lige er mig. Jeg trængte til at røre mig, så efter morgenmaden på med vandrestøvlerne og en tur langs kysten ud til revet, den yderste syd spids på Thurø her ligger et fuglereservat, som selvom opfordret af plancher, nogle ikke ku’ holde sig fra - det var dem som gode gamle Osvald kaldte: ’’ Nudiister - de har ikke en trævl på kroppen hverken hingsten eller hoppen ’’ og for at det ik’ ska’ vare løvn så ligger der et område på måske de 20 tøndeland som er indhegnet og her går heste og noget Hereford kvæg, med dem en tyr som var skyld i at jeg måtte gå en lille omvej – den der med tyre og mig: ’’ de sku’ være godmodige og så videre men men … ikke med mig, hvorfor sku de ikke ligesom andre handyr ikke også lide af blodmangel -- altså der er ikke nok blod til både hjernen og så til lillehjernen samtidig hvis du forstår hva’ jeg mener! – dejlig travetur på 8,3 km. GPS’en var selvfølgelig med. Efter en stille og noget spartansk frokost besluttede jeg mig for at aflægge et besøg på Valdemars Slot og igen ku’ jeg og GPS’en ikke blive enige om turen gennem Svendborg men da jeg på daværende tidspunkt ikke led af blodmangel overtog jeg selv styringen og sammen fandt vi da også uden problemer slottet – jeg løste kun billet til området - jeg har tidligere luftet min mening om indmaden slige steder – dejligt sted, man ka’ godt forstå at Valdemar har tilbragt nogle dejlige somre her – jeg ku’ ha’ valgt at sejle dertil med veteran skivet Helge men jeg tror at jeg venter til i morgen og tar’ turen omkring Svendborgssund i stedet. Og for at i ikke ska’ tro at gassen er gået af grillen – jeg ska’ ha’ marinerede chickenwings og – selv om det ikke lige er mig – færdiglavet kartoffelsalat som var lidt at et bøvl at finde jeg måtte i 2 forretninger – men pyt man har vel ferie og ka’ tillade sig at være lidt ineffektiv. Mens jeg har siddet og skrevet har jeg kunne iagttage fire friske fyre som dyrker ’’drage surfing’’, fjorden er som skabt til det med vinden lige ind på tværs, der er godt nok knald på og nogle gange er der ’’fuld parkering’’ men de er ret så skrappe så det er lige før man selv for nykker – men også kun. Aftenen blev lidt kølig – jeg er efterhånden forvendt – og det blev nødvendigt at iføre sig den tre stribede fra et tysk mærkevarefirma jeg ved ikke om det er moden i år men den er go’ og lun – nå jeg vil slutte, duften fra grillen pirre min lugtesans og mine smagsløg er også begyndt at sende signaler til kraftcenteret om at der er energi på vej.

Statuette - Valdemars Slot

Amor - Valdemars Slot

Dag 8 12/8

Det blev igen en dejlig dag – men sikke en nat – af de Cirrus skyer i går var nogle Cirrocumulus som tit er tegn på en instabil troposfære og der kom også et lag Altocumulus, ikke de optårnede men bare den almindelige slags, men gemt bag disse har nogle Cumulus udviklet sig til CB: Cumulonimbus og hvis man er i tvivl om hva’ disse ka’ medføre så blev jeg lidt over midnat revet ud af min ellers rolige nattesøvn med bulder og brag til følge og en go’ del regnbyger – heldigvis havde jeg imprægneret teltet så jeg forblev tør, men tordenvejr i telt er altid lidt af en oplevelse og jeg er ikke helt tryg ved tordenvejr – næsten hele min fødeby brændte ned en aften under et frygtelig tordenvejr og familie og bekendte af mig er blevet slået ihjel af lyn  – så jeg har dyb respekt for hvad en CB ka’ udrette – ’’ nå men alting har en ende ’’: - Shubidua, den med Vahlborg. Min plan om en sejltur med veteranskibet Helge gik lidt i vasken, jeg kom for sent og det med at vente er ikke lige mig så jeg tog en tur over på Langeland hvilket er en smuk ø og fik kigget mig lidt omkring. Jeg var bla. ude at se det gamle Hov Fyr, og det nye, som står lige ved siden af: et radartårn, - VTS (Vessel Traffic Service ) - som overvåger skibstrafikken især i forbindelse med skibsfartens sejlads under Storebæltsbroen og mens jeg funderede lidt over dette passerede to store ’’Carriers’’, nøjagtig hvad det var for nogle ved jeg ikke men det var to af dem med lang bremselænge og set fra land skyder de faktisk en go’ fart så hvis man ka’ huske lidt fra fysiktimerne  om fart og ’’inerti’’ gir’ det go’ mening at overvåge dem. Langeland har mange små og krogede vej og mange steder er de kransende af lange rækker af vejtræer, som naturlige alleer snor de sig gennem landskabet og gir skygge til cyklister og andre hårdt prøvede trafikanter, simpelthen skønt, men nok ikke ligefrem befordrende for trafiksikkerheden – men hvis alle køre efter den altoverskyggende færdselsregel: ’’ man skal tilpasse hastigheden efter forholdene ’’ og ikke efter pengepungen, folk køre jo som om de ejer bilen: – gamle Osvald - så går det nok. Jeg tilbringer hele dagen på Langeland og det bliver’ hen under aften før jeg returnere til Thurø og det er igen på tide at finde grillen frem - jeg er stadig lige begejstret – den står på marinerede spareribs, det er ikke så godt for figuren men på ferie må man godt ha’ en finurlig holdning til denne overstørrelse.

Te hus - Valdemars Slot

Statue - Valdemars Slot

Dag 9 13/8

Tunge skyer hænger lavt hen over vandet sådan rigtig stålgrå med forrevne undersider – der er nedbør i dem ingen tvivl om det – due kolonien i træerne bagved, som i de hede dagstimer har givet go’ skygge, er også leveringsdygtig i lidt af en morgen koncert som vækker mig kl. 0730 men jeg ligger lige og gasser indtil kl. 0800 og får lavet en kop kaffe – en fatal fejl som det ca. en halv time senere ska’ vise sig – hvis – hvis jeg i stedet efter at ha’ konstateret at himlen så truende ud var begyndt at pakke sammen ville jeg ha’ fået det hele ned i tørvejr, men sådan sku’ det ikke gå, jeg kørte en times tid senere hjem med en våd teltvogn, ikke lige min livret – 

og det var en rigtig ’’Murfy-day’’ og faktisk også Fredag d. 13.  – efter at det hele var klar til afgang synes jeg godt nok at mine omgivelser så lidt tågede ud . . .  jeg havde glemt mine kontaktlinser og hvor lå de mon ? nemlig inde i vognen så alt mit skrammel såsom stole bord læsejl og selvfølgelig oversejlet – af med det hele og lukke vognen halvt op så jeg ku’ nå min toilettaske og mine linser – det hele på igen, jeg var på daværende tidspunkt fuldstændig gennemblødt men dog klar til at køre, men hvor var camping fatter/mutter? der sad en seddel på ruden : jeg er oppe i kartoffelmarken – man er vel fynbo – nå ind på toilettet og få sat linser i og noget tørt på og hvis ham” Fynboen” på daværende tidspunkt ikke var tilbage så var jeg den som var smuttet – sgu’. Men fatter var tilbage og jeg fik afregnet 85 kr. pr dag m. strøm, hvis jeg kommer på de kanter igen har han en sikker gæst, ikke kun pga. prisen, det var en dejlig plads og flinke folk. Turen hjem til Ebeltoft forløb uden problemer det var faktisk rart at køre i regnvejr og overskyet i stedet for at ha’ solen brændende på mine underarme, de ligner noget som ka’ bruges i en OBS! for overdreven ophold i solen – men hjem uden problemer, på nær GPS’en og mine problemer med Svendborg, men ellers ingen – jeg er i den heldige situation at jeg ka’ slå CombiCamp’en op under tag så jeg har ingen problemer med at få den tørret – det ville jeg nu ikke ha’ haft den dag alligevel, jeg var faktisk kørt fra det dårlige vejr sydpå, faktisk så dårligt at der mange steder i det sydfynske forekom oversvømmelser, til dejligt vejr nordpå – det første hold vasketøj er allerede i vaskemaskinen så jeg burde være klar til om et par dage at ta’ til Sverige, men lige nu har jeg det fint i min hængekøje så jeg slutter her og vil inden længe tænde op i grillen ikke min gasgrill men Cobb’en.

Efterskrift : jeg kom ikke til Sverige – bilen gjorde lidt nykker og jeg fik problemer med en tand – ganske som vi plejer op til weekenden - det kostede en rodbehandling med 3 besøg hos tandlægen og selvfølgelig en bunke penge, så feriekassen var tom, men alt i alt var sommerferien 2004 faktisk ikke at kimse af.

 
Billedgallerier
Dybbøl
Helnæs
Langeland

Valdemar