ANTONOV 124 - 100

 

Galleri

FSN - Karup

 Den 13. Maj 2004 var jeg lidt spændt da jeg 1430 mødte ind til aftenvagt på Havnekontoret - vi sku få et Russisk fragtfly på besøg -nærmere betegnet en Antonow AN 124-100 et af verdens største fragtfly, og tro mig det er en big m...... Grunden til besøget var at firmaet Tetra Pak Hoyer havde chartret det til at flyve udstyr til fremstilling af lowfat is til Texas - dog ikke direkte - det sku' lige et smut omkring Milano for at hente resten af udstyret.
 Udstyret ankom på blokvogn - 6 t. så vidt jeg husker - det var de  to største   ''mælkekartoner '' som jeg har set - blokvognen kørte direkte til flyet og blev lastet ved hjælp af flyets 2 kraner og flyets mandskab : 10 - 12 mand. Både - The Gentelmen of the Press og Lufthavnens egne folk var mødt talstærkt op for lige at se giraffen og der var nok at se på - jeg havde som sagt vagten og kunne desværre ikke forladen kontoret - men de måtte da 
 ha' brug for en frisk Vejr-briefing så jeg fremstillede fluks en sådan og fik Bossen til at passe biksen mens jeg gik på besøg på 1. sal i cockpittet - der som altid i Russiske fly er holdt i en '' pæn grøn '' farve - der sad 4 mand som ikke alle ku' engelsk men piloten ku' selvfølgelig så jeg fik en hurtig snak med ham og gik derefter bagud for lige at se beboelsen - de var ved at spise og hele kahytten lugtede af mad - men flinke folk - de er på tur op til 3 md. af gangen og flyet er deres hjem - næsten som på et skib - størrelsen passer.
Generelle fakta om Antonow 124 - 100      af  Per '' Pusser ''

Det er bygget i Rusland og er udelukkende til kargo transport, og besætningen på 10-12 mand bor i flyet nøjagtig som på en Coaster der sejler med korn eller andet. Bagved flightdeck er der  '' værelser '' med køjer så man sover og arbejder på skift, i den forbindelse kan det nævnes at den har en maksimum range på 16500 km. som tomfly og kun 4500 km. fuldt lastet. Så i princippet kan den være i luften ca. 18 timer.

Specifikationer :

Ving Spand                       73,3 m.

Længde                             69,0 m.

Vægt  MTW                       405.000 kg.

( En B737 fra Maersk vejer ca. 80.000 kg. )

Rejsehastighed                      865 km/t. i ca. 12.000 m. – 36.000 ft.

Den har 24 hjul og i  last rum har den 2 kraner, som hver Løfte 5 t.